desertai

juodojo šokolado ir kavos putėsiai

– Šokoladas kaip bučinys – visada geriau, kai jis tirpsta lėtai,

– sakė įsimylėjęs herojus viename filme. O gal atvirkščiai? Bet juk esmė ne žodžiuose, o kas lieka po jų.

Būna, kad valgai, bet nepastebi, ką. Greitai, bėgte, nes laikas, nes darbas, nes gyvenimas. Kąsniai tampa energija, maistas – tik dar vienu punktu dienos sąraše. O būna, kad laikas sustoja. Lyg sulėtintam filme, ištįsta kaip pati ilgiausia vasaros diena. Nutinka stebuklas – tikrai žinau, kad visi esat patyrę tas fėjų dulkes, kai spragt – ir tu filme, groja muzika, prie gretimo stalelio kažkas juokiasi, pro pravirą langą švelnus vėjas banguoja užuolaidas, skimbčioja šakutės, taurėse burbulų verpetas, o kiekvienas kąsnis sproginėja burnoje. Skonis virsta jausmais, užburia, susuka galvą, dieve mano, sakai, skaniau jau niekur, niekada neteko, pasaka, na kaip šitaip… Ir sulig paskutiniu kąsniu vėl spragt – ir atgal į gyvenimą, darbą, laiko vėžes.

Ir ilgainiui patirtas skonis nutyla, lieka jo užuominos, bet toji akimirka vis suskamba, primindama, kad visoj kasdienybės rutinoj yra tos svaigios magijos. Nekasdienės, retos, niekada nežinai, kada pasirodysiančios, užtat tokios prabangios, tokios… mano.

R E C E P T A S

Juodojo šokolado ir kavos putėsiai

Įspėju – putėsiai gali būti kartoki, nes juose cukraus yra lygiai tiek, kiek jo esama šokolade. Jei dvejojat – pasaldinkit naudojamą kavą arba šaukštelį cukraus pudros įplakite į grietinėlę, su kuria desertą patieksite.

4 porcijos / per 15 min.

100 g juodojo šokolado (geriausia – 70 proc. kakavos masės, bet geriausia rinktis mėgstamiausią)

60 ml šiltos stiprios kavos

180 ml riebios kambario temperatūros plakamosios grietinėlės

30 ml kambario temperatūros pieno

pistacijų, plaktos grietinėlės patiekti

 

1. Šokoladą ištirpink garų vonelėje ir į jį pamažu šluotele įplak šiltą kavą.

2. Grietinėlę ir pieną suplak iki minkštų putų (ne iki standumo).

3. Į plakinį pamažėle įmaišyk tirpintą šokoladą. Svarbu, kad grietinėlė ir pienas būtų kambario temperatūros, nes šokoladas ims per greitai stingti.

4. Putėsius paskirstyk į 4 puodelius ir statyk į šaldytuvą 2 val., kol sustings. Gali vėsiai laikyti ir pernakt.

5. Patiek su trupučiu plaktos grietinėlės ir pistacijomis.

Pasidalinkite:

Leave a Reply